Interview BikesBusiness over enfietsen

Enfietsen, een aparte naam. Nou en? 

Met de komst van de e-bike en speciale fietsmerken zijn er de laatste jaren veel nieuwe fietsenzaken ontstaan. Het gaat hierbij vaak om enthousiaste ondernemers die, met of zonder ervaring, maar wel met een eigen visie, hun ideeën weten om te zetten in een fysieke fietsenzaak voorzien van een eigen ‘touch’, zoals een aparte naam. Het oog viel deze keer dan ook op Enfietsen, een succesvolle onderneming in Doetinchem.

Tekst: Harrie Linssen

We spraken met Marten Treep (42), samen met broer Richard (33) eigenaar van Enfietsen. We vroegen eerst naar de achtergrond van deze aparte naam. Marten: “Tja, de naam Enfietsen kwam zomaar bij ons op, het is een gemakkelijke naam die goed blijft hangen. Je zou deze strakke naam ook kunnen zien als: we verkopen van alles, zoals fietsonderdelen, accessoires Enfietsen. Ons logo, twee schakels van een fietsketting in een V-vorm met de naam Enfietsen erachter, is ook slim verzonnen. Het is eigenlijk een simpel logo en dat wordt goed onthouden. Ons doel is om iedereen te helpen die op zoek is naar een nieuwe of betaalbare, gebruikte fiets.”

Geschiedenis
“We zijn begonnen in 2019 met de verkoop van gebruikte fietsen. Dat waren fietsen die we opknapten en
aanboden op marktplaats. Richard heeft een fietsachtergrond en ook ik heb eerder in de fietsenbranche gewerkt, al was ik de laatste 10 jaar werkzaam in de IT-wereld. Dat is op zich een prima combinatie. Al snel hadden we thuis, en zelfs bij mijn moeder in de tuin, fietsen staan. Dus huurden we een loods om van daaruit te werken. Het werd te gek om op deze wijze verder te gaan. Omdat de vraag alleen maar toenam, moesten we plannen maken hoe verder te gaan. Na een periode van zoeken naar een geschikt pand in de juiste omgeving hebben we nog best snel een passend gebouw gevonden. Daar openden we in maart 2020 onze winkel.”

Corona
“Net daarna kwam corona, waardoor we in eerste instantie in een lastige tijd terecht kwamen. Je wilt tenslotte werken aan je naamsbekendheid. Uiteindelijk heeft corona ervoor gezorgd dat de fietsenverkoop een enorme vlucht nam. Onze voorraad die we hadden ingekocht konden we aanvullen met fietsen van collega- dealers. Met name e-bikes, racefietsen en mountainbikes waren niet aan te slepen.”

Verkoop en testdagen
Het winkelpand met een oppervlakte van ongeveer 500 m2 is gelegen in het winkelcentrum Overstegen aan de rand van Doetinchem. De zaak is goed bereikbaar en heeft veel gratis parkeergelegenheid. Marten: “De zaak bestaat uit een sfeervolle showroom en een moderne, open werkplaats. Naast voldoende mogelijkheden voor een proefrit in de buurt organiseren we regelmatig testdagen. Daarbij maken we onder andere gebruik van de prachtige natuur van de Achterhoek. Ideaal om racefietsen en mountainbikes uit te proberen. Deze testdagen en mogelijkheden worden de komende tijd verder uitgebouwd. Een andere service die we hier aanbieden is de verhuur van fietsen.”

Klantenbenadering
“Eigenlijk is de klantbenadering heel simpel. De kans dat klanten terugkomen ligt aan hoe je mensen behandelt. Daar kom je dan achter via mond-tot-mondreclame. We zien dat de online verkopen wat afvlakken. Mensen bezoeken weliswaar de website, maar komen dan naar de winkel voor meer informatie, maattabellen, geometrie en om te ervaren hoe een fiets aanvoelt. De een legt meer nadruk op comfort en de ander wil het wat sportiever. Dan voelt een fiets net wat anders aan. Dat zijn verschillen die klanten hier kunnen ervaren. Met onze meetapparatuur kunnen we de juiste zit inmeten, zodat de juiste framemaat en zit wordt verkregen. We streven ernaar om op onze website zoveel mogelijk informatie te geven, zoals verkrijgbare maten en achtergrondinformatie over rijeigenschappen. Voor gebruikte fietsen ligt dat wat eenvoudiger, dan ben je gebonden aan één bepaalde fiets en dat is het dan. Daarnaast benaderen we bedrijven voor de aanschaf van een fiets voor hun werknemers. Daarbij leggen we ook de nadruk op onze onderhouds- en service- aspecten.”

Team
“Naast door Richard en mij wordt onze zaak gerund door Gaby, die hier vier dagen per week werkt en een dag naar school gaat. Ook mijn zonen helpen mee indien nodig. Een van hen is bezig met de opleiding voor fietstechnicus. Dan hebben we nog een senior medewerker die een dag in de week mee komt helpen en daar veel plezier aan beleeft.”

Lease
“We zien momenteel een aantal tendensen. Op de eerste plaats zien we een toename in de lease van fietsen. Niet alleen in private lease, maar ook zakelijk, zoals bezorgfietsen voor horecabedrijven. De oude fietsregeling is niet meer, en een leasefiets van de zaak is voor iedereen interessant. Ook kan een leaseauto prima worden gecombineerd met een leasefiets. We denken graag mee over welke leasevorm interessant is voor onze klanten en adviseren bij de juiste fietskeuze. We kijken dan niet alleen naar de juiste fiets voor de werknemers, maar ook naar hoe de leasefiets zo effectief mogelijk binnen de organisatie kan worden ingezet. Hoewel we zaken doen met verschillende leaseaanbieders, organiseren we dit ook zelf, waardoor we servicebeurten en reparaties in eigen hand kunnen houden. Leasen via Enfietsen betekent dat elke fiets, van bakfiets tot speed-pedelec, kan worden aangeschaft, inclusief onderhoud, cascoverzekering met pechhulp onderweg en vervangend vervoer tijdens onderhoud. En dat allemaal voor een vast maandbedrag.”

Revisie van accu’s
“Reparaties en onderhoudswerkzaamheden, van e-bikes tot kinderfietsen van alle merken, worden vakkundig uitgevoerd door onze professionele monteurs. Naast de door ons gevoerde merken zijn we ook servicepunt van verschillende merken zoals Batavus, Sparta en Qwic. We zijn bezig om dat uit te breiden. Voor reparatie en onderhoud van overige merken werken we samen met geselecteerde dealers. Een bijzondere service die we aanbieden is het testen en reviseren van accu’s. Naast revisie kunnen we natuurlijk ook nieuwe accu’s leveren. Daarbij werken we samen met Accuzorg, een bedrijf dat alleen met kwaliteitscellen werkt van Samsung en LG. Bij revisie kiezen we vaak voor een grotere accucapaciteit, uiteraard met twee jaar garantie. We hebben in onze vitrine een opengewerkt exemplaar staan, waarmee we onze klanten goed kunnen uitleggen wat de mogelijkheden zijn.”

Tendensen in fietsen
“De verkoop van e-bikes zit nog steeds in de lift, maar we zien wel wat tendensen. Er is meer belangstelling voor gravelbikes, oftewel e-bikes met brede banden voor meer comfort en ook een stukje veiligheid. We zien ook dat er meer vraag is naar fietsen die de klant zelf kan samenstellen, zoals bij de merken Isaac en Berria. Speciale fietsen, zoals bakfietsen, gaan nog steeds erg goed. Naast de pittig geprijsde exemplaren zijn er ook bakfietsen die zich in het middensegment begeven. Zo zijn met name de bakfietsen van Keewee qua prijs-kwaliteit zeer interessant. Keewee is een innovatief Nederlands merk met een modern design dat zijn e-bikes samenstelt uit hoogwaardige componenten. Daarbij worden de laatste snufjes en moderne designelementen uit de elektrische auto-industrie waar mogelijk meegenomen. Ook de markt voor aangepaste fietsen is volop in ontwikkeling. We leveren ook fietsen met een lage instap van het merk Burgers. Het gaat dan om een normale fiets, dus geen e-bike. Meestal kunnen we bestaande fietsen wel wat aanpassen, maar als het gaat om heel specifiek maatwerk kom je al snel terecht bij de daarin gespecialiseerde merken zoals Van Raam.”

Toekomst
“Er zit nog steeds groei in de verkoop van e-bikes. Wel blijven we kritisch op de merken die we voeren. Een merk moet zichzelf verkopen omdat het mensen aanspreekt. Belangrijkste is en blijft dat we blijven focussen op onze klanten. Dit doen we door hen te voorzien van een vakkundig en eerlijk advies, gevolgd door een uitstekende service, waarbij we ook gebruikmaken van onze professionele werkplaats. Eventuele problemen lossen we gewoon op, zo simpel is het. De vele goede reviews zijn een goede graadmeter om te zien hoe klanten over ons denken”, besluit Marten.

Comments (0)

No comments at this moment
Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd om te vergelijken.